Chinees Terracota

In de vijfde eeuw voor Christus werd er in de Chinese graven, naast de mensenoffers, steeds meer gebruik gemaakt van terracotta beelden. Deskundigen gaan er vanuit dat deze terracotta beelden dienden als substituut voor de mensenoffers. Het oude gebruik kosten te veel mensenlevens, waardoor er veel nuttige arbeidskrachten, soldaten maar ook paarden verloren gingen.

De terracotta beelden werden samen met andere grafgeschenken bijgezet, omdat zij de ziel “Po” konden begeleiden op zijn reis naar het hiernamaals. In het oude China nam men aan dat er twee zielen bestonden, de lichaamsziel “Po” en de ademsziel “Hun”. De ziel “Hun” verliet vrijwel direct bij het overlijden het lichaam. De ziel “Po” daarentegen bleef in het lichaam aanwezig tot hij op een gegeven moment begint aan zijn reis naar de onderaardse Gele Bronnen, de verblijfplaats van de doden.

Tijdens de Oost-Zhou periode (770BC-221BC) ontstond er een nieuwe elite die de controle op nieuwe economische bronnen had verworven. Vanaf dat moment was niet alleen de adellijke afkomst bepalend voor de status in de samenleving. De individuele graftombes werden het symbool voor de nieuwe elite.

In de collectie van Alexander van de Ven treft u voornamelijk terracotta beelden aan afkomstig uit de Han Dynastie (206BC-220AD) en de Tang Dynastie (618-906) ook wel de gouden eeuw van China genoemd.

De collectie Chinees terracotta is te bezichtigen op afspraak, Tel: 06-39 85 21 59