Over ons

Ming-Dynastie

De focus van Alexander bij zijn zoektocht naar meubels uit de Ming-Dynastie, ligt op de late fase ervan. Die tijd, grofweg van 1600 tot 1644 kenmerkt zich door opsmukloze vormgeving, gedegen constructie en mooie, duurzame houtsoorten als zelkova, een boom uit de iepenfamilie. Ming-kabinetkasten herkent u aan de constructie, met de massieve panelen, die door middel van houtverbindingen in een massief raamwerk zijn bevestigd. Het binnenwerk heeft een aantal losse planken en een vaste plank, waaraan twee schuifladen zijn aangebracht. Ook in de Qing-Dynastie, die de Ming-Dynastie opvolgde, zijn Ming-kabinetten nog lang gemaakt. Ming zegt bij de meubels iets over de stijl, niet over de tijd waarin de kast werd gemaakt.

Qing-Dynastie

Veel meubels uit de collectie van Alexander van de Ven dateren uit de Qing-Dynastie, de regeringsperiode die duurde van 1644 tot 1911. Qua stijl zijn de meubels in de collectie echter beter te scharen onder de Ming-Dynastie: strak vormgegeven, heldere ontwerpen, zonder tierlantijnen. Het tegenovergestelde van de Qing-stijl, die veel rijker geornamenteerd was, met grote, opvallende meubelen. Nogal prominent van stijl vaak, maar wel passend bij de Mantsjoe-heersers van dat tijdperk, die luxe en rijkdom nastreefden. Het volk nam deze stijl gauw over, maar de rijke landheren en hoge functionarissen wilden zich er juist van onderscheiden. Zij hadden het geld en de middelen om tijdens de Qing-Dynastie meubelen met een Ming-signatuur te laten maken en dat lieten ze graag zien. Vandaar dat de Ming-invloed in de hogere kringen ook tijdens de Qing-Dynastie nog lange tijd werd behouden.

Restauratie

De meubels die Alexander van de Ven tijdens zijn reizen naar China verwerft, worden gerestaureerd met eerbied voor de herkomst ervan. Dat betekent dat ze in China door bezielde restaurateurs, die hun vak van generatie op generatie doorgeven. Het maakt niet uit voor wie ze werken, ze doen hun werk met hart en ziel. Die traditionele vaklieden vinden het belangrijk dat hun werk precies zo wordt gedaan als het al eeuwen wordt gedaan. Ze gebruiken origineel gereedschap, de originele onderdelen en reinigen en lakken met traditionele materialen. De meubels worden gereinigd en vervolgens voorzien van een natuurlijke laklaag, die op de traditionele wijze wordt aangebracht. Kwasten gebruikt men niet, de laklaag wordt egaal op de meubels gestreken met een rubberen plaatje. De hele behandeling geschiedt op Chinese wijze. De experts zijn veelal families die zich hebben bekwaamd in één deel van de restauratie. Het kan zomaar zijn dat een meubelstuk drie ateliers afgaat voordat het wordt verscheept naar Nederland. .

Uiterlijk meubels

De antieke meubels houden het uiterlijk dat ze hadden toen Alexander ze vond. Het prachtige patina dat veel meubels door de eeuwen heen hebben gekregen blijft behouden, door een laklaag die erover wordt aangebracht. Het is een natuurlijke lak, die op dezelfde wijze wordt bereid als tijdens de Ming en Qing Dynastie. Deze laklaag fixeert de staat en het uiterlijk van de kast, het dressoir of de tafel.

Alexander van de Ven
Specialist Chinese Antiques